Στόχοι του προγράμματος διδασκαλίας αραβικής γλώσσας

 

Το Πρόγραμμα Διδασκαλίας Αραβικής Γλώσσας διοικείται από αναγνωρισμένα  μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας  του τμήματος Μεσογειακών σπουδών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου που σε συνεργασία με αραβόφωνους, εκλεκτούς και εξειδικευμένους καθηγητές, στόχο έχουν την διασφάλιση της  διεπιστημονικότητας  του εν λόγω ακαδημαϊκού εγχειρήματος .

Το Πρόγραμμα Διδασκαλίας Αραβικής Γλώσσας φιλοδοξεί να αποτελέσει πυρήνα εκμάθησης και κατανόησης της αραβικής γλώσσας και της φιλοσοφίας που ενέχει  καθώς και να συμβάλλει στην κατανόηση του ιστορικών, πολιτισμικών, κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων που απασχολούν τον αραβικό κόσμο σήμερα.

 

Πεδία xρήσης της αραβικής γλώσσας

 

Η  Ελλάδα λόγω γεωπολιτικής θέσης, σημερινών πολιτικών και οικονομικών ραγδαίων εξελίξεων και ιστορικών και πολιτισμικών παραγόντων διατηρεί άμεσες επαφές, εποικοδομητικούς διαλόγους και σχέσεις με ολόκληρο τον αραβικό κόσμο των εκατοντάδων εκατομμυρίων αραβόφωνων κατοίκων.

Η αραβική γλώσσα είναι η μοναδική υποχρεωτική γλώσσα προσευχής για περισσότερο από ενάμισι δισεκατομμύριο μουσουλμάνων του και είναι η επίσημη γλώσσα δεκάδων αραβικών κρατών, εκ των οποίων αρκετά κράτη βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα την οποία μοιράζονται και με την Ελλάδα. Παράλληλα, η αραβική γλώσσα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες του Οργανισμού  των Ηνωμένων Εθνών.

Η καθοριστική συμβολή της αραβικής  γλώσσας απαντά σε ποικίλα επιστημονικά πεδία, όπως το πεδίο της Αρχαιολογίας, όπου η εν λόγω γλώσσα δύναται να βοηθήσει στη κατανόηση πολλών ελληνικών τοπωνυμίων των αρχαίων ιστορικών χρόνων, κύριων ονομάτων και άλλων σχετικών πληροφοριών. Στο πεδίο της Γλωσσολογίας, η αραβική γλώσσα ως μια πλούσια και ζωντανή γλώσσα μεγάλου μέρους των νυν σημιτικών λαών, συμβάλλει στην κατανόηση σχετικών αναλύσεων των σημιτικών γλωσσών.

Ακόμα, στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων, η αραβική γλώσσα, για ιστορικούς, θρησκευτικούς και επίκαιρους λόγους κρίνεται απαραίτητη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των σχετικών Τμημάτων που μελετούν αναλυτικά την νεώτερη κατάσταση και την ιστορία των λαών της  Μέσης Ανατολής και τις αραβικές χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο Θάλασσα.

 

Επιστημονικό προσωπικό

 

Ιμπραήμ   Φαντέλ (Ibrahim Fadel), Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος  του προγράμματος

Ο Ιμπραήμ Φαντέλ (Ibrahim Fadel) είναι  διδάσκων Αραβικής Γλώσσας και Αραβικού Πολιτισμού στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  Είναι ο μοναδικός διδάκτορας σε ελληνικό πανεπιστήμιο με επίσημο γνωστικό αντικείμενο την αραβική γλώσσα και φιλολογία, (Φ.Ε.Κ. ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Αρ. φύλλου 205 – 18 Αυγούστου 2005) και μέλος Ε.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. φύλλου 804 -1 Απριλίου 2014).

Ο καθηγητής Ιμπραήμ Φαντέλ απέκτησε το Πτυχίο Αραβικής Γλώσσας και Φιλολογίας (1985) από το Πανεπιστήμιο Δαμασκού, στη Συρία, έλαβε το Δίπλωμα Ελληνικής Γλώσσας (1990) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  και εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Η εικόνα των Βυζαντινών κατά τις αραβικές μυθιστορίες», στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

O Ιμπραήμ Φαντέλ διετέλεσε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στη Συρία, επικεφαλής διδασκαλίας αραβικής γλώσσας στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αθήνα και για δεκαετίες επικεφαλής Διδασκαλίας της Αραβικής Γλώσσας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια διδάσκει την αραβική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ταυτοχρόνως είναι εξεταστής της αραβικής και αραμαϊκής γλώσσας στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

 

Ιωάννης Σειμένης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος

Ο Καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε το Πτυχίο του και το Διδακτορικό του. Βραβεύθηκε με το Βραβείο-Υποτροφία της UNESCO για το 1988 και συνέχισε τις ερευνητικές σπουδές του στην Πολωνία και την Ισπανία.

Διετέλεσε τρεις φορές Προσκεκλημένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Καταλανικών Σπουδών (IEC/CRM) στη Βαρκελώνη, και Επισκέπτης Ερευνητής / Καθηγητής των Πανεπιστημίων Ν. Κοπέρνικος της Πολωνίας, L’ Aquila της Ιταλίας και των Πολυτεχνείων ETH της Ζυρίχης και UPC της Βαρκελώνης. Έχει διευθύνει δεκάδες διεθνή επιστημονικά έργα στην Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία και Γιουγκοσλαβία καθώς και τρία Διαπανεπιστημιακά Προγράμματα Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής Εργαστηρίου του ΝΑΤΟ στην Πολωνία (1993) και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ινστιτούτου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία (1995), καθώς και Συντονιστής-Ανάδοχος του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου των Πανεπιστημίων της Σερβίας (2002-2004).

Το διάστημα 2003-2006 είχε εκλεγεί Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης & Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διετέλεσε τέσσερις φορές Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών Διεθνών Σχέσεων (2004-2011), Μέλος της Επιτροπής Ερευνών και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης & Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το 2009 διετέλεσε συν-Διευθυντής του Εντατικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Managing the Challenges of Human Security on Europe’s Borders and Beyond” που συν-διοργάνωσαν οι Διπλωματικές Ακαδημίες Βιέννης και Μάλτας και το ΜΠΣ Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Πρόγραμμα διεξήχθη στη Βιέννη, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Μεσογείου (PAM) τίμησε τον Καθηγητή Ι. Σεϊμένη με το Βραβείο για το 2010 “Excellence in the Mediterranean”, σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή του Μαρόκου, για τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές του δραστηριότητες για τη συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών. Το Υπουργείο Παιδείας προσκάλεσε τον Καθηγητή Ι. Σεϊμένη να παρουσιάσει την βράβευση αυτή στα πλαίσια του προγράμματος «Αριστεία» 2012, στον τομέα των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, και ιδιαίτερα κατά το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σεϊμένης υπηρέτησε στην Πρεσβεία Χάγης.

Ο Καθηγητής Ι. Σεϊμένης συνεργάζεται με την Δ1 Διεύθυνση Ηνωμένων Εθνών & Διεθνών Εξειδικευμένων Οργανισμών & Διασκέψεων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε θέματα Αφοπλισμού, από το 2000. Έχει τοποθετηθεί στη θέση του Γραμματέα της Εθνικής Αρχής Χημικών Όπλων της Ελληνικής Δημοκρατίας (διυπουργικού οργάνου οκτώ υπουργείων και υπηρεσιών), από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών από το 2003 ως σήμερα. Έχει εκλεγεί ομόφωνα έξι φορές (2003-2005, 2005-2007, 2007-2009, 2011-2013, 2013-2015, 2015-2017) ως Μέλος της Επιτροπής Εμπιστευτικότητας (Ανώτατου Διεθνούς Διαιτητικού Οργάνου) του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), από τη Σύνοδο των Κρατών-Μελών του Οργανισμού στη Χάγη. Κατά το χρονικό διάστημα 2009-2011 είχε εκλεγεί Μέλος της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων της Συνόδου των Κρατών-Μελών του Οργανισμού. Τον Απρίλιο του 2015 εκπροσώπησε την χώρα μας στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την πρώτη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πόλη Ieper του Βελγίου.

Τον Μάϊο του 2015 εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπιστευτικότητας του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Τον Ιούλιο του 2015, μετά από εκπαίδευση στο στρατόπεδο της Ελβετικής Ειρηνευτικής Δύναμης, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις απαιτήσεις συμμετοχής σε Διεθνή Δύναμη που επιχειρεί σε πολεμική ζώνη.

Τον Αύγουστο του 2015, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου.